Wednesday, March 23, 2011

Kasihku Untukmu - 22

“Hi Pa, Tan Sri.” Sapa Farah Adiba sambil tersenyum manja. “Dah habis main ke ni? Sorry, Im late. Hmm Adam mana, Tan Sri?” Farah bertanyakan tentang Adam Haiqal.”
“Farah, Adam dah keluar awal-awal pagi tadi. Katanya nak berjogging.”
“Dengan siapa? Tentu Sarah, kan? Adam tu baik sangat dengan Sarah sedangkan dia selalu berkepit dengan orang lain. Farah tak sukala orang buat begini pada my boss”. Rungut Farah sambil memasamkan mukanya.”

“Apa Farah cakapkan ni? Sarah dengan siapa pula?” Tan Sri Mustafa mula bertanya.
“Tan Sri, Farah ni sebenarnya tak suka ambil tahu pasal hal orang lain. Tetapi jika hal ini melibatkan my boss, terasa juga hati ini Farah. Adam tu baik orangnya, tapi dapat pula kekasih yg ntah cam apa.

“Maksud Farah?” kali ini papanya pula bersuara.
“Yes pa, Farah nampak berkali-kali Sarah tu keluar dengan lelaki lain. Malah nampak mesra, ketawa bersama. Sedangkan Adam tu setia. Bila Farah ajak keluar lunch pun dah tak sudi. Takut Sarah jelouslah tu.”

“Hmm, Farah kenal Sarah tu?” Tanya Tan Sri Mustafa lagi.
“Of course. Buah hati Adam Haiqal tu, siapa tak kenal. Orangnya bukanlah sebaik dan secantik namanya, Tan Sri. Farah dapat tahu, bapanya berkahwin lain dan banyak lagi cerita pasal keluarganya tu. Tentu dia dari keluarga yang tidak baik.”
“Apa betulkah semua ini, Farah?”

“Tan Sri.. Tan Sri boleh siasat tentang siapa bakal menantu Tan Sri ni. Farah bukannya apa Tan Sri. Farah kenal Adam since kitorang study lagi. Farah sukakan dia, tapi dia saja yang tidak pernah nampak Farah. Farah tahu, Farah tidak sehebat perempuan tu, tapi Farah bukan jenis yang suka tukar-tukar pasangan.” Farah mula meraih simpati Tan Sri Mustafa. Dia mula mengaturkan strategi demi kepentingan dirinya sendiri.

Di ruang tamu, Farah Adiba sedang membaca majalah kegemarannya "Female". Dia tersenyum-senyum melihat gadis-gadis yang memperagakan pakaian yang berjenama di dalam majalah tersebut.
“Happy je papa lihat”
“Yerlah pa. Farah happy pun tak boleh?” sambil menjeling ke arah papanya.
“Baguslah happy. Papa suka lihat anak papa happy, ceria bertambah manis.”
“Pa.. Farah bosanla kat rumah ni.”
“Pergilah keluar dengan kawan-kawan.”
“Alaah, tak nak la. Farah tak sukalaa keluar bersama mereka.”
“Hmm, kalau Adam Haiqal yang keluar, nak yer?”
“Pa, Farah sukakan Adam dan akan tetap sukakan dia. Pa..tolonglah Farah.” Pinta Farah seperti anak kecil yang merengek-rengek inginkan sesuatu.
Datuk Ali tersenyum sambil membuka helaian suratkhabar. “Tunggulah Farah. Jika Adam Haiqal tu milik Farah, tak akan kemananya.”


1 comment:

  1. eei... terdesak sgt pompuan tue... gedixxxxxxxxx.....

    ReplyDelete