Tuesday, March 8, 2011

Kasihku UntukMu-22

Sarah Saffya terpaku seketika, dia masih lagi menggenggam handphonenya. Dia mula memikirkan tentang Adam Haiqal yang begitu mengambil berat tentang dirinya. “Begitu sayangkah Qal pada diriku?” Fikirnya lagi.

Bila tersedar, talipon bimbitnya masih lagi digenggaman; entah bila dia terlelap hingga tak sempat untuk mengecajnya. Apa yg pasti, kenangan lalu bersama pemanggil lelaki tadi masih terus bermain di mindanya. "Apa yg dia mahukan...Adakah dia masih menanti...?" Pelbagai soalan terus berderu menyingkap fikiran mudanya."

Sarah Saffya mencari semula charger dan terus caj handphonenya. Sementara menunggu lagi panggilan daripada lelaki yang telah menelefonnya tadi, Sarah Saffya mula teringatkan kenangan lalu.

“Hi, saya Danial. Maaf baju awak terkotor kerana saya.”pinta seorang lelaki.
“Tak apalah. Awak tak sengaja, right?”
Pertemuan yang tidak disengajakan di salah sebuah restoran makanan segera itu telah merapatkan hubungan di antara Danial dan Sarah Saffya. Danial seorang pelajar tahun akhir jurusan perubatan. Mereka selalu menghabiskan masa bersama seperti membaca buku, makan bersama, menonton wayang, ke library membuat rujukan malah Sarah Saffya juga pernah dikenalkan kepada ibu serta adik perempuan Danial sewaktu mereka bercuti ke Eropah. Danial juga banyak memberi semangat dan sokongan kepada Sarah Saffya jika dia menghadapai sebarang masalah. Namun di hati kecil Danial, ada sesuatu yang di rahsiakannya dari Sarah Saffya. Bagi Sarah Saffya, dia senang berkawan dengan Danial, seorang yang kelakar, caring dan penyabar.
Setahun berlalu…..

“Tak lama lagi awak akan tamat belajar. So, what is your plan?” Tanya Sarah Saffya sewaktu mereka berjalan-jalan di sebuah shopping complex di Kota London.
“Hmm, Danial tak de pape plan lagi. Nak rehat-rehat dulu sebelum mula bertugas.”
“Tak lama lagi Sarah perlu panggil Danial dengan Dr Danial lah yer?” Sarah tersenyum.
“Mari sini, doktor nak check?” lantas Danial menarik tangan Sarah Saffya.
“Ehh, Danial ni.Ini Doktor garang la!” Sarah Saffya merajuk pula. Mereka sama-sama ketawa.
Mereka berjalan menaiki ke paras lima shopping complex tersebut
“Nampak tak hairclip tu?” tunjuk Sarah.
“Yang mana, yang ada teddy bear tu ke?”Danial pura-pura tidak nampak hairclip yang cuba di tunjukkan oleh Sarah Saffya.
“Bukan, yang butterfly tu.”
“Butterfly mana… yang teddy bear tu adela.” Dia cuba melihat ke arah lain.
“Ishk..Doktor Danial ni, biar saya operate kan mata tu. Tak nampak sangat.” Sarah Saffya pula bergurau.
“Yelah Doktor Sarah Saffya. Kalau Doktor Sarah punya pasal, saya berani keluarkan kedua-dua mata saya ni.” Jawab Danial sambil ketawa.
“Huh! Kenapa perlu di keluarkan mata tu? Saya tak nak la.”
“Abis, nak sangat operate mata kita. Kita bagi je pada awak. Nak tak ni?”
“Tak nak la. Kita nak tunjukkan awak hairclip tu. Cantik sangat. Kita nak beli la. Jom.” Sarah saffya menjawab sambil menarik tangan Danial memasuki sebuah kedai barang-barang kecantikan diri.

Apabila mereka memasuki ke kedai tersebut, kelihatan dua orang remaja perempuan sedang membelek-belek hairclip yang di maksudkan oleh Sarah Saffya tadi. Dan dengan gembiranya, salah seorang perempuan itu mengambil sepasang hairclip yang berbentuk butterfly tersebut lalu ke kaunter pembayaran.

Sarah terdiam. Hatinya kesedihan. Danial hanya memerhati wajah muram Sarah Saffya. Dia tahu Sarah Saffya sedih. Semuanya salah dia juga kerana tidak cepat-cepat memasuki ke kedai tersebut. Jika mereka terus masuk dan membelinya, sudah tentu Sarah Saffya gembira.
Danial pergi mencari salesgirl dan bertanyakan tentang hairclip yang berbentuk butterfly tersebut.

Dalam perjalanan pulang, Sarah banyak mendiamkan diri. Hanya beberapa patah perkataan sahaja yang di jawab ketika Danial bertanya kepadanya.

Seminggu berlalu, Sarah Saffya kembali ceria. Mungkin dia sudah melupakan kisah pin rambut butterfly nya itu. Beberapa pelajar sedang membuat study group di satu kawasan yang lapang. Ada yang bermain basketball, ada yang bermain skateboard. Sedang mereka bersembang-sembang di bawah sepohon pokok yang besar, tiba-tiba Danail mengeluarkan sebuah kotak kecil yang berbalut.
“Untuk awak”
“Uik! Hmmm, not my birthday..Christmas juga belum tiba lagi. What is this for?”
“Apa. Sarah fikir hadiah hanya perlu di beri pada hari-hari tertentu saja ke?”
“Waa, pandainya doktor menjawab.Doktor ni bijak yer?”
“Bukalah. Jika tak suka buang saja kat dalam tong sampah tu.” Danial menunjukkan sebuah tong sampah yang besar.
“Ishk Danial ni. Lasernya mulut tu. Jika kawan saya yang bagi, saya tak akan buangkannya walaupun benda itu adalah seekor ulat.”
“Kawan!! Yelah kawan awak yang kasi tu. Bukalah cepat.”
“Yelah..yelah. Tak perlu pejam mata yer?”
“Ishk, tarik pipi tu nanti baru tau. Cepatla.”
Lalu Sarah Saffya membuka pembalut kotak kecil itu dengan perlahan-lahan.
“Haaaaa!!!!” Jeritnya gembira.
“Janganlah kejutkan Danial, Sarah.Lemah jantung ni!!” Ketawa Danial lagi.
“Mana awak dapat ni? Saya suka. Awak cari di mana? Puas saya cari hairclip ni kat merata-rata tempat. Tapi awak dah dapatkan untuk saya sama seperti yang kita lihat tempohari tu.” Sarah Saffya mula bercerita.
“Awak tak suka ke?”
“What! Tak suka?? Saya suka la. Suka sangat-sangat. Saya sayangkan awak, Danial. Terima kasih. You know something.. awak seorang kawan yang paling baik, yang paling memahami saya. Thank you so much.” Jelas Sarah Saffya lagi sambil membelek-belek pin rambut kesukaannya itu.



No comments:

Post a Comment