Tuesday, February 22, 2011

Kasihku Untukmu - 17

Suatu petang di Dome , KLCC..
"Sarah..Qal ada satu soalan. Boleh jawab tak?"
"Jika soalan itu Sarah boleh jawab, nak kasi apa?"
"Hmmm, Qal kasi hati Qal, boleh?"
"Waaaa, then Qal dah tak ade hatilah yer? OK gak tu..Sarah terima je..janji tau.." pinta sarah tersenyum manja.
"OK, janji..mesti janji...bukan senang nak kasi hati ni tau..bukan calang-calang orang yang boleh dapat oooo." balas Adam Haiqal lagi.
"Yelah putera semut." ketawa Sarah Saffya.
“Hmmm Sarah…kita dah berapa lama kenal?”
“Hai… dah lupa ke?”
“Qal ingatla Cuma nak tahu samada orang tu ingat ke lupe?”
“Ehh, Sarah pulak. Dia yang lupe.”
:Hmm, ape kata Sarah tulis atas tissue ni, Qal pun tulis gak. Then kita lihat, betul ke tidak ingatan kita tu.”
“Ok, Sarah terima. Kita tulis now.”

Cepat-cepat Sarah menulis di atas tissue. Setelah difikirnya, lantas menulis enam bulan 19 hari.
“Dah siap. Qal lambat ni mesti dah lupe lah tu.”
“Mane mungkin…” pantas Adam Haiqal menulis.
“Kasilah, Sarah nak lihat”
“OK, kita tunjuk sama-sama. One..two..three..”
Mereka menunjukkan tissue masing-masing. Enam bulan 19 hari.
“Huh! Sama?? Qal.. tirulah ni.”
“Waaaa, memandai je dia cakap kita tiru yer.”
Mereka ketawa bersama-sama.Di sebelah meja mereka kelihatan sepasang couple sedang menjamu selera sambil berbual-bual. Sarah Saffya yang mengenakan sepasang baju dan seluar berwarna chocolate dan bertudung cream menyerlahkan lagi keayuannya.Jejaka di sebelahnya, Adam Haiqal yang kacak bergaya bersama long sleeve hijau dan berseluar panjang hitam berjenama Valentines.

“Excuse me.” Seorang perempuan cantik berbaju sendat hitam dan berseluar jeans biru ketat menghampiri mereka.
“Yes.”
“Are you Adam. Adam Haiqal?” Tanya perempuan itu sambil matanya merenung tepat ke wajah Adam Haiqal.
“Yes… anything?”
“Adam…!!!! its me.. Farah.Farah Diba.. remember?? Farah Diba.., Brockport, USA.”
“Farah Diba….” Satu nama yang telah lama di padamkan dari kamus kehidupannya. Adam Haiqal diam membisu. Dia tidak pernah terfikir akan bertemu lagi dengan Farah Diba. Dia cuba tersenyum biarpun senyumannya itu terlalu perit.
“Adam..Adam… its ok.. Will you call me? Dah lama kita tak jumpa. I miss you.. you know. I really miss you especially your voice”
Sarah Saffya turut diam membisu. Sesekali dia memandang ke raut wajah Adam Haiqal. Banyak persoalan yang timbul di fikirannya. Dia mencari-cari jawapan.
“Can I have your number? Adam, Do u remember me?”
“Maaf Farah, I tak kenal you. Setahu I kawan-kawan I tak ada namanya Farah”
"Jadi you tak kenal I?? atau you cuba lupakan I, Adam?"
"Maaf sekali lagi. Mungkin you salah orang."
“Its ok, encik Adam. I akan cari you juga. Bandar ni taklah besar sangat.” Kata perempuan itu sambil menjeling ke arah Sarah Saffya.
“Mungkin you tak ingat pada I tapi setidak-tidaknya kenanglah kenangan kita.” Katanya lagi sebelum berlalu pergi.
Sarah masih diam.. Hatinya agak terkilan. Adam Haiqal memandang Sarah yang masih tunduk membisu.
“Sarah.. I’m sorry.. tiba-tiba perempuan tu cakap kenal I.. Errrr..Shall we go now?”
“Its ok.Qal. Maybe dia salah orang agaknya” Sarah Saffya cuba menenangkan hatinya.



No comments:

Post a Comment