Thursday, July 15, 2010

Bukan Cinta Biasa - 13

Wari turun ke ruang makan mendapatkan Didi dan Fifi. Kedua-dua anak
itu berteriak melihat bungkusan hadiah yang dibawa. Didi segera bangun
untuk mendapatkan hadiah tersebut.

"Didi.....habiskan makan dulu....Acik letak hadiah ni kat depan
.."Wari letakkan hadiah tersebut depan tv.
"Acik beli apa?"Didi kembali ke meja makan.
"Nanti Didi bukalah..tengok apa bendanya...."Wari menarik kerusi. Di
jenguk ke dapur, tetapi tiada kelibat Siti.
"Kak Siti mana?"Tanya Wari perlahan.
"Kak Siti bagi nenek makan..."Balas Didi."Nenek tak nak turun...."
"Banyak Kak Tini masak hari ni"Wari menyeduk lauk satu persatu.
"Yang ni Kak Tini masak...yang ni Kak Siti masak..."Didi menunjuk pada
lauk yang terhidang.
"Iye?"Wari tersengih. "Macam sedap je!"
"Sedap!"Didi dan Fifi bersuara serentak.
"Kalau sedap makan banyak-banyak eh...."

Wari memulakan suapan. Rasanya sudah lama juga dia tidak makan di
rumah. Biasanya waktu-waktu begini dia sedang bersiap-siap untuk
keluar. Dia lebih berselera makan di luar berbanding di rumah. Sejak
Mamanya sakit dan jarang memasak, Wari memang kurang makan di rumah.
Entah kenapa. Dia kurang berselera dengan masakan Kartini. Bukannya
tidak sedap. Tetapi dia rindu dengan masakan-masakan ala kampung yang
selalu Mama masak dulu-dulu. Kartini kurang dalam bab itu.
Biasanya Kartini masak yang mudah-mudah untuk Didi dan Fifi. Sebab itu
dia lebih suka makan di luar.

"Eh Abang!"Satu suara menegurnya. Wari berpaling. Melihat Lisa yang
merah padam mukanya.
"Kau ke mana Lisa? Berpeluh-peluh macam ni, kena kejar anjing
ker?"Lisa ketawa.
"Orang pegi jogging ler...."Balasnya lalu duduk di sebelah Wari.
"Malam-malam buta berjongging....."Wari menggeleng.
"Orang dah lama balik....orang lepak kat depan tu..."Lisa muncung.
Dicuitnya cebisan ayam lalu dimasukkan ke dalam mulut."Angin apa abang
kat rumah ni? Biasa abang dah blah malam-malam macam ni.."
"Kejap lagi abang nak keluar la ni...."
"Tak payah keluar la....ajar orang buat Add Math tue..."
"Ishh...malas abang. Kata pegi tuisyen tetiap hari....takkan tak reti
nak buat sendiri?"Wari mencedok nasi ke dalam pinggan.
"Pemalas lah abang ni...tak boleh harap!"Lisa bangun dari kerusi.
Muncung.
"Suruh lah Kak Siti ajar....Kak Siti kan pandai..."Didi bersuara
tiba-tiba. Lisa berpaling memandang Didi. Dahinya berkerut.
"Kak Siti mana pandai. Dia ajar Didi boleh ler...."Kepala Didi
diusapnya.
"Tu Kak Siti....pegilah tanya..."

Wari dan Lisa menoleh serentak. Siti terhenti langkah, menyedari
pandangan Wari dan Lisa ke arahnya. Dadanya mula berdebar-debar. Apasal
diorang berdua ni, tengok aku semacam jer? Baju aku koyak ker?

"Kak Siti, jomlah makan!"Didi berteriak. Siti tersipu-sipu. Dia rasa
segan dengan Wari dan Lisa.
"Emm....Lisa tak makan sekali?"Lisa sedikit terkejut dengan pertanyaan
Siti.
"Er..makan la dulu. Lisa nak naik atas..nak mandi...panas!"Lisa angkat
kening. Siti jadi serba salah. Takkan dia nak makan berdua dengan Wari.
Walaupun budak dua orang itu ada, mereka bukannya tahu apa-apa.
"Didi dan Fifi makan dulu ye.....Kak Siti nak cuci pinggan nenek
ni...."Siti bersedia untuk melangkah ke dapur. Dibawanya sekali
pinggan kotor. Hatinya sedikit gembira bila Mak Ungku berselera makan
tadi. Habis juga nasi yang dibawanya.

Siti membersihkan ruang dapur yang agak berselerak sejak tadi.
Sebentar tadi, bila Kartini pulang, Siti cepat-cepat menyiapkan bahan
untuk membuat gulai asam pedas. Sudah lama dia teragak untuk makan asam
pedas. Hendak minta Kartini yang masakkan, dia rasa segan. Lagipun dia
tengok bahan-bahan untuk memasak cukup di dalam peti ais. Ikan parang
yang dia nampak pagi tadi dikeluarkan awal-awal. Sudah siap disiang,
tinggal dicampak dalam periuk saja. Dicampur juga dengan ikan kembung
dua tiga ekor. Biar senang budak-budak dua orang itu makan. Ikan parang
banyak tulang. Silap-silap boleh tercekik kalau asyik sangat makan.

Siti menoleh ke belakang bila dirasakan ada seseorang sedang berdiri
di situ.
"Err..Siti.."Wari menghampiri. Siti kerut dahi pandang lelaki itu.
"Emm...ni ada barang untuk Siti. "Dia menghulurkan kotak kecil warna
merah. Siti sedikit teragak.
"Untuk Siti ?"Wari angguk.
"Saya kalau ke mana-mana memang suka beli barang sebagai kenangan.
Untuk Kartini pun ada..."Wari telan liur. Dia rasa janggal pula. "Ni
Siti punya....ambillah....emm...lagipun saya nak minta maaf pasal pagi
tadi..."
Siti senyum.
"Kan...awak dah minta maaf tadi. Tapi...tak apalah..terima
kasih.."Siti capai kotak kecil itu."Terima kasih ye...."Wari tersenyum
puas.
"Siti tak makan ke?"
"Ni..nak makan le ni..."Siti ketawa kecil lalu beredar meninggalkan
Wari. Wari memandang Siti dengan rasa lega. Dia harap pemberian hadiah
itu dapat menebus silapnya pagi tadi.

**********************************************

"Eh..Kak Rina...masuklah.."Siti sedikit gamam memandang wanita tinggi
lampai di depannya itu. Pintu dikuak lebih besar. Rina segera masuk
tanpa membuka kasut.
"Wari mana?"Tanyanya tanpa memandang Siti.
"Emm...dalam bilik.."Balas Siti perlahan. Dipandangnya gadis itu yang
kelihatan buru-buru melangkah. Wajahnya juga mencuka. Tiada secalit
senyuman pun kelihatan.

Rina sudah menghilang ke atas. Mungkin ke bilik Wari. Siti bergegas ke
ruang tamu. Mengemas majalah-majalah yang berselerak atas meja.
Rasa-rasanya majalah-majalah tersebut kepunyaan Lisa. Kalau Kartini
nampak, mesti bising mulutnya nanti. Tadi pagi saja Kartini sudah
membebel bila lada kisarnya sudah habis Siti gunakan malam tadi. Siti
sudah janji untuk merebus cili kering dan mengisarnya sebentar lagi.
Kadang-kadang Siti tidak faham kenapa Kartini selalu marah-marah
begitu. Tak pernah dia hendak berlembut dengan aku! gerutu Siti.

Siti mendengar derap langkah di hujung tangga. Wari kelihatan turun
tergesa-gesa. Dengan seluar pendek dan singlet putih. Baru bangun tidur
agaknya, fikir Siti. Rina di belakang mengekori.

"Ri.....listen to me first...."Rina menggapai tangannya. Cuba memaut
lengan Wari. Wari langsung tidak berpaling. Langkahnya laju, melintasi
Siti yang terkebil-kebil memandang.
"I dah cakap, jangan datang rumah!"Suara Wari keras.
"So!...I called you banyak kali tau. Tak pernah dapat. I datanglah
sini.."Rina mendengus.
"Tak payah call I lagi..."Wari berpaling.
"You marah sangat ni, kenapa?"
"You tanya kenapa? You tanyalah diri you sendiri"Jari telunjuknya
diacu ke muka Rina. Rina menepis.
"Kan I dah minta maaf. I'm so sorry, okay!"
"You selalu macam ni. Buat salah, lepas tu say sorry. And then you
buat lagi. I dah muak peel you ni!"
Rina gelisah. Sekejap bercekak pinggang. Sekejap dia berpeluk tubuh.
Setiap kali dia ingin menyentuh tangan Wari, lelaki itu menepis.
"You pun join jugak malam tu, kan. Kenapa pulak you nak marah-marah?
You pun sama aje, Wari!"
"Tapi I tak over macam you, Rina. I tak tidur dengan betina kat sana!"

Siti pejamkan matanya. Dia tidak sanggup mendengar dan melihat
pertelingkahan mereka. Rasa malu pun ada. Lebih baik aku cabut dulu.
Siti kumpulkan semua majalah dan letakkan di bawah meja. Dia berjalan
laju, melintasi mereka berdua. Dia sedar kerlingan mata Rina ketika dia
lalu di depan gadis itu.

Siti terus masuk ke bilik. Direbahkan tubuhnya ke atas katil. Lega
rasanya selepas berjaya melepaskan diri dari situasi tadi. Dia rasa
ngeri. Tidak pernah dia melihat orang bertengkar dengan
menengking-nengking begitu. Satu rumah boleh dengar rasanya. Kalau masa
bercinta sudah berani tengking-tengking begitu, bagaimana bila sudah
berkahwin nanti? Ishh...ngerinya nak kawin!

Pintu bilik terkuak tiba-tiba. Siti serta merta terbangun. Rina muncul
dengan wajah merah padam. Dia masuk tanpa menghiraukan Siti yang agak
terkejut dengan tindakan gadis itu. Rina membuka almari pakaian.
Diselaknya pakaian yang tergantung dengan kasar. Sesekali dia merengus.

"Mana pegi semua baju I kat dalam ni?"Rina berpaling pada Siti. Siti
segera bangun.
"Emm...baju yang pendek tu ker?"
"Iyelah...semua I simpan kat sini!"Balasnya keras.
"Ada kat sini...."Siti cepat-cepat buka laci kecil.
"Sapa suruh you lipat baju-baju ni?"Rina pandang Siti dengan mata
terjengil. Siti kebam bibir. Dadanya berdebar kencang.
"Rina, yang you marah budak tu buat apa?"Satu suara kedengaran di muka
pintu. Wari tercegat sambil bercekak pinggang.
"Baju I ni, I gantung elok-elok. Buat apa dilipat?"Rina tarik baju
dari dalam laci.
"You ambik cepat, lepas tu you balik!"Suara Wari keras. Siti
mengundurkan diri. Dia betul-betul bingung dengan keadaan itu.
"You nak halau I, Wari? Dah lah bilik ni pun you bagi orang lain
duduk. Sekarang, you halau I pula?"
"Dah you yang nak ambil semua barang you, kan....."
"Ok...fine..."Rina mengendung baju-bajunya. Pintu almari dibiarkan
terbuka luas. Dia berlalu keluar tanpa menoleh lagi. Siti tarik nafas
panjang. Badannya jadi seram sejuk. Dia memandang Wari yang masih
tercegat di muka pintu. Lelaki itu tersenyum tawar.

Siti kembali menutup pintu. Dia masih dapat mendengar suara mereka
berdua yang lantang di luar. Biarlah! Biarlah mereka bertekak sampai
putus urat. Bukannya urusan aku!

No comments:

Post a Comment