Tuesday, February 9, 2010

Atira - 22

Dua minggu berlalu.


Aiman lewat lagi. Hari pertama dia melangkah ke kelas 6R1 yang telah diberitahu padanya ketika mendaftar untuk belajar di dalam kelas tingkatan enam rendah dulu, semua mata memandang ke arahnya. Setengah jam berlalu sepatutnya semua pelajar masuk ke dalam kelas, namun Aiman baru melangkah di pintu. Hari pertama, pandangannya ditebarkan ke dalam kelas. Dia tersenyum bila terpandang Latif dan Azman yang berada di belakang dua orang pelajar lelaki, salah seorang dari mereka adalah Kamal yang juga sedang memandangnya sambil tersenyum. Aiman membalas senyuman itu dengan ikhlas. Beberapa orang pelajar lelaki yang bukan berasal dari kelas 5st jugak tersenyum ke arahnya, Aiman hanya mengangguk sambil bibirnya mengukir senyuman. Kemudian matanya memandang pelajar perempuan. Atira duduk di belakang bersama Maria dan beberapa orang lagi pelajar perempuan yang dikenalinya. Sebuah tempat kosong di belakang masih ada. Aiman tersenyum, tentu Latif telah menyediakan tempat itu kepadanya. Seterusnya dia berjalan untuk duduk.


Beberapa minit berlalu, suasana kelas kembali hangat dengan pelbagai topik. Aiman menoleh ke sebelah mejanya, melihat Atira yang sedang berbual-bual dengan Maria, dia kembali tersenyum. Suasana seperti tingkatan lima dulu, namun bezanya ada pelajar yang tidak dikenalinya. Seorang guru perempuan masuk menamatkan pendangnya, semua pelajar berdiri hormat. Salam diberikan dijawab ikhlas kemudian semua pelajar patuh duduk setelah diarahkan. Aiman tersenyum memandang ke arah guru tersenyum penuh minat.


"Erm.. saya adalah guru kelas ini dan rasanya ada di antara kamu yang memang mengenali saya dan ada yang tidak pernah menjadi pelajar saya" kata guru tersebut. Di belakang kelas Aiman mengangkat tangan.


"Ya Aiman, ada pertanyaan yang awak nak tahu?" tanyanya.


"Cikgu, Durraini Munirah apa khabar?" tanya Aiman setelah bangun.


"Dia balik saja Aiman. Sudah mula menirap" jawab cikgu Hartini.


"Wahhhh.. bestnya, nanti tolong cium dia untuk saya ya cikgu"


"Tak boleh. Saya akan cium dia untuk saya sendiri. Ciuman awak menyebabkan pipi anak saya merah" semua pelajar ketawa apabila mendengar jawapan cikgu Hartini.


"Sebab saya geram ngam pipi dia cikgu. Gebu dan putih. His bakal isteri saya tu, mesti la saya cium cikgu. Tanggungjawab tu" kata Aiman disambut oleh gelak ketawa yang semakin hangat.


"Bila dia jadi bakal isteri awak? Saya masih belum bersetuju lagi" Aiman hanya tersenyum menyambut renungan gurunya itu.


"Baiklah, saya pun bukan masuk untuk mengajar awak. Saya tahu awak masih dalam mood kejayaan yang lalu. Erm pada hari pertama ini, saya ingin melantik ketua kelas kamu bagi memudahkan tugas saya" kata cikgu Hartini sambil memandang pelajar-pelajar dalam kelas tersebut.


"Saya juga masih belum mengenali kamu semua. Jadi nanti kita saling berkenalan, tapi untuk perkara pertama, saya ingin mendengar cadangan kamu bagi melantik ketua kelas kamu sendiri" sambungnya lagi sambil menulis nama ketua kelas dan penolong di papan hitam. "Jadi, siapakah yang kamu rasakan layak untuk menjadi ketua kelas ini" tanyanya kepada pelajar-pelajar dalam kelas itu. Aiman mengangkat tangan lagi.


"Saya ada dua cadangan. Pertama, saya cadangkan Latif bin Deraman untuk menjadi ketua kelas ini. Cadangan ke dua ialah cadangan ditutup" katanya menyebabkan semua pelajar dalam kelas itu kembali ketawa. cikgu Hartini tersenyum menulis nama Latif di dalam senarai pelajar yang di cadangkan. Kemudian dia kembali memandang ke arah pelajar tersebut.


"Ada cadangan lain?" tanyanya. Kamal bangun setelah cikgu Hartini bertanya.


"Saya setuju cadangan ditutup" kata Kamal menyebabkan Aiman memandang pelajar itu. Satu rasa hormat timbul di hatinya. Hormat dan mesra.


"Macam mana nih cikgu?" tanya Encik Hafis, Guru Besar Sekolah Menengah Kampung Teluk kepada cikgu Nasir yang sedang memandangnya.


"Saya dah semak senarai pelajar yang boleh, tapi tak ada" kata cikgu Nasir.


"Habis dulu, bagaimana awak tahu Razali tu boleh mengaji"


"Saya selalu bersembahyang Isyak di Masjid Kampung Teluk. Saya dengar dia mengaji di situ. Suara dia sedap. Itu sebabnya dia yang saya cadangkan untuk mewakili sekolah kita dalam pertandingan yang di adakan.

Sekarang dia dah tamat tingkatan enam, kehilangan dia bermakna kita tidak mampu mempertahankan piala kejohanan" guru Besar itu menundukkan wajah.


Kata-kata dari Ustaz Nasir menyebabkan dia terdiam. Kalau boleh, piala kejohanan tidak ingin dilepaskan dari tangan, tapi kehilangan Razali yang tidak mempunyai penganti itu menyebabkan guru itu bersandar di kerusinya kehilangan usaha.


"Tapi saya akan cuba bertanyakan imam di masjid itu. Mungkin dia boleh mencadangkan salah seorang dari pelajar yang berada di sekolah ini untuk mewakili pertandingan tersebut. Imam di kampung ini tentu tahu jika ada anak muda yang pandai mengaji" sambung Ustaz Nasir mencadangkan jalan penyelesaian yang mungkin boleh menyedapkan hati ketuanya itu.


"Elok juga macam tu cikgu. Uruskan secepat mungkin, pertandingan itu pada hari Ahad depan. Sekolah kita yang akan menjadi tuan rumah pada tahun ini. Kalau boleh, saya nak piala tu kekal di sekolah kita. Sayang kalau di lepaskan ke sekolah lain" hasrat dan keinginan yang sihat itu di nyatakan oleh Encik Hafis penuh kesungguhan. Kecemerlangan sekolah berada di bahunya dan sebagai seorang Guru yang baik, persaingan yang sihat itu akan memajukan sekolah seterusnya meningkatkan keyakinan pihak luar terhadap kemampuan sekolah.


Ustaz Nasir mengangguk sebelum keluar dari bilik guru besar yang berada di tingkat dua bangunan pentadbiran sekolah. Ketika melalui pintu untuk masuk ke bilik guru, dia bertembung dengan cikgu Omar yang sedang memburu langkah seakan ada sesuatu yang penting.


"Ha.. kenapa nih cikgu?nak cepat aja" tanyanya pada cikgu Omar.


"Memang nak cepat. Saya terima aduan, ada pelajar yang merokok dalam tandas pelajar. Saya nak kena siasat perkara nih. Mana boleh biarkan begitu saja" kata cikgu Omar sebelum berlalu. Ustaz Nasir hanya mengikut cikgu Omar dengan pandangan matanya. Kemudian bibirnya mengukir senyuman menghormati guru disiplin itu yang sedang cuba melaksanakan tugasnya semampu mungkin.


Cikgu Omar masuk ke dalam tandas yang dikhaskan untuk pelajar lelaki dalam sekolah tersebut. Beberapa orang pelajar yang sedang berada di tandas itu terburu-buru keluar apabila menyaksikan guru disiplin berada di dalam tandas. Cikgu Omar hanya memandang mereka seketika kemudian dia memilih sebuah tandas yang berada di tepi cermin untuk mengintip. Bau tandas yang agak masam itu terpaksa ditahan kerana dia perlu mencari pelajar yang melanggar disiplin sekolah. Beberapa minit berlalu, bau masam itu masih kekal mengigit hidungnya, namun dia tetap tabah.


Setelah hampir setengah jam berlalu, hidung cikgu Omar mula menghidu bau rokok yang agak kuat bersama dengan suara beberapa orang pelajar yang sedang rancak berbual. Cikgu Omar yang sedang duduk di atas mangkuk tandas yang tertutup itu berdiri dengan tangan yang di kepalkan. Rasa marah membungkus dadanya yang rasa tercabar dengan tindakkan pelajar sekolah yang nakal. Tangannya ingin membuka pintu bilik yang digunakannya sebelum tindakkannya tertangguh dengan suara yang memang di kenalinya.


"Kamu semua tak ada kelas ker?" kata suara tersebut. Cikgu Omar tersentak. Memang itu suara yang amat di kenalinya. Pelajar itu memang ada masalah disiplin yang agak teruk, namun dia tidak menyangka pelajar itu akan menghisap rokok di dalam sekolah. Cikgu Omar melekatkan telinganya di pintu bilik yang tertutup kerana ingin mendengar dengan lebih lanjut.


"Bak rokok sebatang" kata suara itu lagi menyebabkan cikgu Omar mengurut dadanya yang sedang berdebar. Tidak menyangka pelajar yang disangkanya baik itu adalah seorang pelajar yang melanggar disiplin sekolah. Ternyata selama ini dia silap menilai pelajar. Tangannya menyentuh pintu tandas untuk membuka tandas tersebut bagi berhadapan dengan pelajar itu namun tindakkannya kembali terhenti.


"Aku bukan nak hisap rokok. Aku cuma nak tahu korang hisap rokok tak? kalau nak hisap rokok, jangan hisap dalam sekolah. Nanti orang kata cikgu kita tak pandai nak ajar kita, cikgu kita tak reti nak ajar pelajar. Nama cikgu kita yang buruk dengan tindakkan kita. Dan bagaimana kita nak berjaya kalau kita yang menyebabkan nama cikgu kita buruk dalam pandangan orang luar. Aku pun bukannya baik sangat, cuma aku tak sentuh semua nih, jahat-jahat aku pun, aku reti jaga nama cikgu. Korang nih pelajar tingkatan lima. Aku memang kenal korang nih, dan korang pun kenal aku kan. Korang tentu tahu aku pun bukan pelajar yang baik. Tapi aku nak bagitahu korang satu perkara. Tahun nih korang akan hadapi peperiksaan SPM, macam mana korang nak berjaya kalau korang sendiri burukkan nama cikgu korang. Ilmu tu macam mana nak masuk dalam dalam dada kita kalau kita burukkan nama cikgu kita sendiri" cikgu Omar tersenyum. Kemarahan dalam dadanya telah lama berlalu bersama rasa bangga yang mula berputik mesra. Senyuman itu telah menghilangkan rasa masam yang berselang dengan bau rokok yang agak kuat.


"Aku bukan nak kata apa. Sebagai kawan korang semua, aku tak nak tengok korang tak berjaya. Kalau boleh aku nak korang berjaya. Bayangkan kita yang memang nakal dalam sekolah, nama kita ada dalam tangan cikgu Omar. Tapi kalau keputusan peperiksaan kita tu baik. Nama kita yang buruk itu akan dilupakan terus dan waktu tu korang akan rasa kejayaan korang tu lebih bermakna. Aku bagitahu nih sebab aku dah laluinya. Kita nih masih mentah, tak tahu nak nilai yang mana baik dan buruk. Tapi sebagai kawan, aku nak minta jangan hisap rokok dalam sekolah. Tolong jangan burukkan nama cikgu dan sekolah" cikgu Omar tersenyum lagi. Hatinya menyentak-nyentak rasa gembira. Tidak menyangka hasratnya hanya untuk menangkap pelajar yang nakal tapi dia telah mengetahui sesuatu yang dia sendiri tidak tahu sebelum ini. Dalam diam dia mula memikirkan sebuah cara yang akan di gunakan untuk menarik perhatian pelajar ke arah menjaga tahap disiplin mereka. Suasana sunyi, cikgu Omar tidak mendengar lagi suara perbualan tersebut, namun dia tetap tersenyum. Ketika melangkah keluar dari tandas tersebut, dadanya penuh dengan rasa bangga. Encik Hafis, guru Besar itu akan ditemuinya segera bagi mengkhabarkan rancangannya.


No comments:

Post a Comment